Beschrijving: logo4.jpg

Beschrijving: henny2

 

Mijn Familie                       | Mijn Hobby muziek       |Mijn hobby oldtimers   | Mijn Werk                            | Mijn Links

 

Over mijn familie en waar we wonen

Over de orgels die ik bespeel en bespeeld heb

220 SE Coupe

begin           

koplampen & voorkant   

zijspatborden                

bumpers        

onderkant       

kantelbrug

 

220 SE cabriolet     DAF 33 Volvo 740

Over mijn werk bij Piller Germany GmbH & Co.kg

Dat spreekt voor zich

Het spatbord rechtsvoor:

 

Het spatbord rechtsvoor is in goede staat, maar de beplating daaronder zag er minder goed uit. Daarom maar begonnen met de beplating te verwijderen.

 

Hieronder schrijf ik mijn demontage volgorde op. Wellicht is het voor niemand begrijpbaar, maar voor mij geeft dit het rustige gevoel dat ik de Mercedes ook weer in elkaar krijg.

 

Om het spatbord te verwijderen dienen natuurlijk de boutjes en moertjes losgedraaid te worden. Die draaien dus mee, dus aan de achterkant heb je een griptang nodig. Maar de achterste moertjes zijn enkel bereikbaar door het schutbord weg te halen. Dit is eigenlijk een plaat dwars op het spatbord die er waarschijnlijk ook voor moet zorgen dat het binnenspatbord geen zandbak gaat worden. Dit schutbord zit vast middels een rubberen strip, een moer 10 en een parker, hoewel ik mijn twijfels heb of de parker origineel is.

 

Ik heb al heel wat `moderne´auto´s uit elkaar gehaald, maar deze slaat alles. Een ding is zeker de auto zal het spatbord nooit verliezen: wat zit dat allemaal vast. Het spatbord is met voldoende kit ook nog eens aan het binnen spatbord vastgeplakt, dus……trekken maar.

 

Nadat het spatbord is weg genomen hebben we een goede blik naar de carrosserie. Zo te zien zijn de kokerbalken in ieder geval nog prima. Duidelijk is te zien dat de auto vroeger wel cosmetisch is aangepakt, maar dat er inwendig weinig aandacht aan is besteed.

 

Zo heeft men rustig een nieuwe reparatie uitgevoerd over een oude reparatie. Dus 2 platen over elkaar gelast, of liever gezegd : gebakken

 

We zijn maar eens begonnen de oude platen te verwijderen.

 

 Nou daar achter laat zich raden wat er te zien is: Roest

 

 Het is ondertussen 8 september en na mijn studie in de Johannus de Doper achter het orgel, maar eens begonnen met het schuren van de rechter binnenkant. Doordat het spatbord weg is kunnen we precies de zere plekken aanwijzen.

In het verleden heeft men ervoor gekozen om over de roest te tsjetten dus eerst moet die zwarte rotzooi eraf. Daaronder was het goed verroest, maar gelukkig niet rot. Wel kwam op sommige plekken vochtige roest te voorschijn dus vermoedelijk zijn we net op tijd. Ik denk dat ik nu de eerste 3 weken wel bezig ben om het binnen scherm roest en tectyl vrij te maken. Daarna kan ik er de nieuwe stukken inlassen.

 

Aanvankelijk had ik 1 stuk opnieuw gelast en wilde het tweede stuk eruit slijpen. Toen bleek onder het stuk dat ik opgeknapt had de oude plaat (althans wat er nog van over was) te zitten. Nou dan maar weer opnieuw beginnen. Resoluut de slijptol gepakt en het er maar weer uit geslepen. Je ziet het oude kunststof van de reparatie nog zitten.

Ondertussen nu een heel nieuw stuk ingelast

 

Ook kleinere delen waren slecht en die er ook maar uitgehaald en vervangen.

 

Het deel van de “bananen-balk” was ook niet meer in die staat als dat je zou verwachten. Eerst heb ik een paar kleien stukjes weggeslepen, maar omdat het materiaal slecht was meer een groter deel van de banaan verwijderd. Het bleek dat daaronder ook weer een plaat met roest zat, dus die er ook maar uitgeslepen. We hebben nu een doorgeefluik, die we nog even in ere houden. Wellicht kunnen we dit gat gebruiken als we de nieuw dwars balk monteren.

 

Nadat de voorsteunbalk gemonteerd is zijn we verder gegaan om het doorgeefluik dicht te maken.

 

We hebben eerst een deel van de balk vervangen en vervolgens hebben we het doorgeefluik dicht gemaakt

 

Nadat dit gat gesloten was hebben we een malletje van karton gemaakt van het voorste stuk van de bananen balk. Ik heb besloten om de onderzijde open te laten, zodat deze balk lekker kon ventileren en eventueel vacht eruit kan

 

Een groot deel van het binnen spatbord is klaar en heb ik in de HR-Roestomvormer gezet. Grappig is om te zien dat als je denkt de roest helemaal verwijderd te hebben, er toch zwarte puntjes in het materiaal te zitten na de behandeling. Na het laswerk gaat het binnenscherm in De Hammerite NR.1 basis, waarna de metaallak er over heen gezet kan worden.

 

 

 Aan de linkerzijde zijn eigenlijk dezelfde werkzaamheden uitgevoerd.

 

Updated nov 2010

 

HOME