Beschrijving: logo4.jpg

Beschrijving: henny2

 

Mijn Familie                       | Mijn Hobby muziek       |Mijn hobby oldtimers   | Mijn Werk                            | Mijn Links

 

Over mijn familie en waar we wonen

Mijn eigen orgel 

Ger.kerk N.Scharwoude

Ontmoetingskerk

KoogerkerkZ.Scharwoude

SOW Wormer

Herv.kerk(Hoogwoud)

Herv.kerk(Hensbroek)

Herv.kerk(Spanbroek)

R.K- kerk Joh. de doper

Vermaning Alkmaar

Over de restauratie van mijn Mercedes 220 SE coupe en 220 SE Cabriolet

Over mijn werk bij Piller Germany GmbH & Co.kg

Dat spreekt voor zich

Beschrijving: image006.jpg

 In deze kerk was ik organist van 2006 tot 2009.

Het orgel in de Hervormde Kerk te Spanbroek is in 1779 gebouwd door orgelmaker Johannes Stephanus Strümphler. Dit blijkt aan de handtekening en het jaartal van oplevering van Strümphler aan de achterzijde van de ebbenhouten klavierplank.

Het orgel had toen 9 stemmen, een handklavier, aangehangen pedaal en drie blaasbalgen.

In 1855 werd een aanvang gemaakt met de restauratie van het orgel. Vermoedelijk betreft het hier de demontage van het instrument, in verband met de restauratie van het kerkgebouw, welke restauratie in 1856 gereed was. Een gedenksteen met jaartal is in dit verband thans nog aanwezig in het kerkgebouw.

De werkzaamheden aan het orgel werden uitgevoerd door de Alkmaarder orgelmaker Lodewijk Ypma, en zijn opgetekend in zijn journaalboek.

De werkzaamheden van Ypma zijn voornamelijk beperkt gebleven tot technisch herstel en verplaatsing van het instrument. Wel wijzigde Ypma de dispositie op één punt: hij verwijderde de Cornet discant van Strümphler, en plaatst een nieuwe Viola di Gamba 8vt discant. Bij de laatste restauratie in 2006 is dit teruggedraaid.

Het oorspronkelijke front van Strümphler is voorzien geweest van een soffiet, dat de overgang vormde van de onderlijst van het front naar de balustrade.

Aan het huidige front is zichtbaar dat de thans aanwezige granaatappels onder de drie torens in de huidige aanleg niet oorspronkelijk zijn. Proportioneel en constructief passen ze niet bij het frontontwerp uit 1779. Wel denkbaar is dat de granaatappels onderdeel uitmaakten van het oorspronkelijke soffiet en, na verplaatsing van het instrument, bewaard zijn gebleven en zijn herplaatst.

Het blinderingsnijwerk en de zijvleugels zijn evenmin oorspronkelijk. De toegepaste golfranken met motieven van acanthusbladeren zijn karakteristiek voor de eerste helft van de negentiende eeuw, en niet voor het jaar 1779. De huidige zijvleugels zijn evenmin oorspronkelijk, maar zijn onmiskenbaar van de hand van Hermanus Knipscheer, orgelmaker te Amsterdam.

Technisch onderzoek wijst thans uit dat de windvoorziening rond 1874 is gewijzigd door Hermanus Knipscheer. Op de binnenzijde van de paneeldeur van de zijwand noordzijde van de kas is thans nog een inscriptie leesbaar van A.M.T.van Ingen, die in 1874 voor Hermanus Knipscheer werkte, en in 1876 het bedrijf overnam van diens weduwe.

De Hervormde Kerkgemeente was onvoldoende kapitaalkrachtig om het orgel goed te onderhouden.

Na 1964 is er zelfs helemaal geen onderhoud meer aan het orgel verricht. Hierdoor zijn er relatief weinig aanpassingen geweest en is het orgel nog echt authentiek.

Tijdens de laatste restauratie van het kerkgebouw in 1998 is het orgel 2 traveeën naar voren verplaatst.

 

De laatste restauratie is uitgevoerd door Van Vulpen in 2006. Over de kwaliteit van de restauratie was ik zelf niet erg tevreden, toch is de commissie van beheer er mee akkoord gegaan. Het orgel was zeer storingsgevoelig, met name de mechaniek weigerde veel.

 

Updated nov 2015

 

HOME